Det nødvendige opprøret

Police officers in riot gear block a road near a burning car on a street in Hackney, east London
Foto: Luke MacGregor / REUTERS.

Hvorfor temaet opprør?

For 200 år siden fikk nordmenn oppfylt sin drøm og rykket et stort steg fremover mot frihet, likeverd og politisk innflytelse for alle. Norge fikk sin egen grunnlov, hurra! Og i 2014 feirer vi denne fredelige og vellykkede demokratiprosessen som er blitt et forbilde for resten av verden.

Samtidig som denne feiringen pågår samles millioner av mennesker i frustrasjon og sinne ute på gater og torg andre steder i verden. De bærer de samme drømmene om medbestemmelse, beskyttelse, rett til å uttrykke seg og leve slik de selv ønsker som nordmennene gjorde for 200 år siden.

Flammepunkt bringer deg lyden av politiske opprør og drømmene om frihet og demokratiske rettigheter til Eidsvollsbygningen i form av en spektakulær multimediaforestilling den 14. september.

Alle videregående skoler i Akershus og i Oslo er også invitert til å delta i et dialogprosjekt om opprør og demokratikamp i dag.

Opprøret som aksjonsform er viktig i kampen for samfunnsendringer i vår tid. Det har vi sett i forbindelse med Den arabiske våren, finanskrisen og Occupy Wall Street bevegelsen, i Ukraina, Tyrkia og ungdomsopprør i mange land. Mennesker strømmer ut i gater og torg når ord ikke strekker til, og når de demokratiske dørene er lukket eller ikke finnes.

Er opprørerne mange nok, tolmodige nok, synlige nok, så kan det bli en sterk aksjon med kraft til å utfordre det etablerte spillet mellom makt og motmakt. Selv om veien videre mot demokratiske reformer er full av motstridende interesser, konflikter og etiske dilemma - og så få prosesser når målet sitt.

Om du vil vite mer om mål og mening for Flammepunkt, trykk her. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>